Hvad er Green Care?
Green Care er en bred definition for socialpædagogisk og terapeutisk interventioner, der anvender – også i vores behandling – grønne og dyreassisterede metoder og værner om de ressourcer, der er tilgængelige inden for natur, landbrug, skovbrug, gartneri og andre udeerhverv
Forskning viser at omsorg for dyr og planter og ophold i naturen kan skabe velvære, ro og udvikling for mennesker uanset alder eller livssituation.
Målgruppen er fx borgere med psykisk lidelse, bla. angst, depression, indadreagerende adfærd, selvskadende adfærd, ADHD, autisme og indlæringsvanskeligheder.
Definitionen omhandler både læringsperspektivet, det pædagogiske og det mere terapeutiske.
Green Care er sammensat af to elementer:
- Naturens egen effekt: En følelse af forbindelse med naturen og en grundlæggende opfattelse af naturen som fredfyldt og beroligende.
- Psykologiske, sociale og pædagogiske indsatser, som er fælles med indsatser, der ikke nødvendigvis kræver brug af natur.
Green Care byder ind med økonomisk bæredygtige løsninger på en række højaktuelle, politiske dagsordener, bl.a.:
- Forebyggelse og behandling af psykiske lidelser og stress
- Effektive læringsveje for udsatte børn og unge
- Nye job- og beskæftigelsesmuligheder til udsatte borgere.
- Positiv udvikling i landdistrikterne
-flere ordinære jobs og mere liv på landet
Organisation
Green Care Group
Green Care Group er en koncern af mindre virksomheder, der aktivt arbejder med Green Care konceptet og udviklingen af socialpædagogiske projekter og – indsatser, hvor der tages afsæt i natur og landbrug, herunder sociale farme, uddannelser, kurser og certificeringer indenfor landbrug og fødevarer, produktion af bæredygtige råvarer, samt daglig drift af socialpædagogiske institutioner med fokus på livskvalitet og meningsfuld beskæftigelse.
Virksomheden består af 4 primære virksomhedstyper
GREEN CARE GROUP
01. GREEN CARE GROUP
Koncernen er til daglig ledet af Henrik Baier Wedell, der er CEO og driftschef i samarbejde med bestyrelsesformand Bjarne Clemmensen, der sammen med sin hustru, Birgitte Skifter Clemmensen, er grundlægger af Green Care Group koncernen i Danmark. En professionelt ansat bestyrelse er med til at sikre at alle enheder følger koncernens fælles værdier og visioner.
Green Care Group understøtter de forskellige socialpædagogiske tilbud og projekter med HR, ledelsesrådgivning, forretningsudvikling, pædagogisk psykologisk sparring og supervision. Derudover tilbyder Green Care Group administrative løsninger i form af bogholderi, kontrakthåndtering og markedsføring.
SOCIALØKONOMISK VIRKSOMHED
02. INSTITUTION/BOSTED
Institutioner og botilbud, godkendt under socialtilsynet til indsatser under §103, 104, 66, stk. 1 nr. 5, 107 og 108. Green Care Group tilbyder socialpædagogiske indsatser, psykoterapeutisk behandling og rehabiliteringsforløb med fokus på at det enkelte menneske oplever livskvalitet og støttes i et så selvstændigt liv som muligt i tiden efter ophold hos Green Care. For den enkelte borger bidrager de daglige aktiviteter med afsæt i naturen, landbruget og dyr til en aktiv og stabil hverdag med meningsfuld beskæftigelse.
vor SOCIALØKONOMISK VIRKSOMHED
03. SOCIAL FARM
De Sociale Farme, der er tilknyttet Green Care Group, har til formål at skabe liv, bæredygtighed og beskæftigelse i landbruget, med afsæt i bl.a FNs Verdensmål, som rettesnor for organisationens arbejde og indgår i hele vores behandlingsforløb af vores indskrevne borgere i vores socialpsykiatriske botilbud. Dette gøres bla. gennem vores egen produktion af økologiske og bæredygtige råvarer, vores forskellige sociale indsatser og de forskellige eksterne praktikpladser.
SOCIALØKONOMISK VIRKSOMHED
04. ACADEMY
Vores akademi skal forestå al udvikling af vores behandlinger og pædagogiske metoder vi anvender i vores institutioner og den kommende familiepleje. Akademiet vil ligeledes forestå intern undervisning og uddannelse af vores medarbejdere, samt til vores kommende plejefamilier. Ligeledes skal akademiet forstå ekstern uddannelse og kursusvirksomhed.









GREEN CARE I DANMARK
Green Care Group og samarbejdet med Green Care Netværket
I Danmark er der flere forskellige tilbud rettet mod forskellige målgrupper og brugerproblematikker, som anvender green care. Green Care Group samarbejder med Green Care Netværket, der er en frivilligt drevet, non-profit organisation, som udvikler og understøtter professionelt arbejde, netværk og sociale tiltag på green care området. Green Care Netværket har fokus på at udvikle praksis og fremme forskning, vidensgenerering, vidensdeling og dokumentation af anvendte metoder inden for green care både nationalt og internationalt ud fra et tværfagligt og tværvidenskabeligt perspektiv.
HVAD SIGER EKSPERTERNE OM GREEN CARE I DANMARK?
Hvad siger eksperterne i Danmark?
Lederen af institutionen Søtofte i Ringsted, Carsten Ørting, der er en af initiativtagerne til at få fokus på Green Care i Danmark, fortæller, at der findes mange forskellige initiativer i Danmark, som falder ind under konceptet Green Care – Grøn Omsorg. Men i modsætning til de fleste andre lande, så har Danmark ikke én samlet strategi for grønne omsorgsprojekter, ligesom Danmark heller ikke har fået omsorgsprojekterne samlet under en eller anden form for organisering. Dette ville ellers komme både de psykisk sårbare og de socialt udsatte, samt landbrugene til gavn.
Det ville gavne Danmark, hvis Miljø- og Fødevareministeriet og Social- og Indenrigsministeriet finder sammen og fælles tager initiativ til et grundlag for, at der kan laves en entydig national strategi for Green Care i Danmark.
Seniorforsker Karen Thodborg, der forsker i husdyrs adfærd på Århus Universitet, beskæftiger sig med, hvordan terapeutisk kontakt med dyr påvirker mennesker. Karen Thodborg mener, at selvom der mangler evidensbaseret viden, så peger al erfaring på at håndtering og interaktioner med dyr i en landbrugsmæssig kontekst kan have en positiv effekt på sårbare mennesker.
”Jeg tænker desuden, at det kan virke mere meningsfuldt end meget andet, som denne gruppe ofte bliver udsat for og sat til. Der er meget, der tyder på, at kontakt med dyr kan have beroligende effekter og på andre måder være stimulerende, men der behøves mere forskning inden for området ” siger Karen Thodborg.
Sammen med forskere fra andre nordiske lande har Karen Thodborg startet et forskningsnetværk, der har til formål at tilvejebringe mere viden om Green Care konceptet.
Seniorforsker i landskabsanalyse og planlægning, Ole H. Caspersen, er enig i, at Danmark går glip af meget ved ikke at udbrede, samle og certificere Green Care.
Ole H. Caspersen har beskæftiget sig med Green Care – Social Farming i en længere årrække. Han oplever en stigende interesse for Green Care fra rigtig mange landbrug.
”Jeg får en del henvendelser fra flere landbrug, som gerne vil i gang, men jeg synes, at mange af initiativerne vanskeliggøres af, at der ikke er etableret en egentlig hjælpefunktion, som indebærer kontakt og hjælpefunktion på området” – siger Ole H. Caspersen og foreslår et videns- og rådgivningscenter for Green Care. Noget han mener kræver opbakning fra Social- og Indenrigsministeriet samt Miljø- og Fødevareministeriet.
Der er opbakning fra Landbruget til Green Care i Danmark. Familieudvalget i Familielandbrugssektionen under Dansk Landbrug og Fødevarer støtter op omkring projektet. De mener, at det kan være med til at skabe vækst i landzonerne og give mange nye arbejdspladser til landbruget. Forkvinden for Familieudvalget, Inger Skamriis Andreasen, deltager selv i den fælles nordiske workshop for forskning i Green Care projektet i norden.
GREEN CARE GROUP
Daglig ledelse

BJARNE CLEMMENSEN

Henrik Wedell

Susan Knage Møller
GREEN CARE GROUP
Bestyrelse

BJARNE CLEMMENSEN

Jesper Theodorsen

lilly Jørgensen

Erik Wanscher

bent clemmensen

GREEN CARE group
SOCIAL økonomisk tilgang
Green Care Group har en vision om at kunne sikre alle trin i produktionen af bæredygtige fødevarer med et socialt fokus og en socialt- og cirkulær økonomisk model. Dette skal bl.a sikres ved at alle enheder i Green Care Group drives som Socialøkonomiske Virksomheder, med socialt udsatte borgere som grundstammen for en bred CSR-profil. Overskuddet fra de socialøkonomiske virksomheder, fx fra Green Care Groups STU geninvesteres i virksomheden, så den cirkulære socialøkonomiske model sikres.
Green Care Group driver altid forretning med 3-dobbelt bundlinje
1: SOCIAL BÆREDYGTIGHED
-betyder at vi tager et ansvar for vores samfund og de mennesker der lever i vores samfund. Derfor har vores socialøkonomiske virksomhed og landbruget gjort plads til, at borgere som er langt fra arbejdsmarkedet, af forskellige årsager, kan være i et forløb hos os, for dels at finde sig selv, sine ressourcer, dels finde udad af om de opgaver, som er knyttet til vores jordbrug, er noget der kan motivere.
2: ØKOLOGISK BÆREDYGTIGHED
-er ens betydende med at vi skal beskytte, støtte og sikre vores allesammens fælles klode. Klodens ressourcer er knappe og menneskeheden bruger flere ressourcer end kloden kan producere. Vores massive forbrug påvirker natur, klima og miljø.
Klimaet ændres, biodiversiteten falder, drikkevandet forurenes osv. Vi skal sikre næste generation bedre vilkår og vi skal arbejde for et bedre klima, natur og miljø.
3: ØKONOMISK BÆREDYGTIGHED
Vi ønsker at skabe de bedst mulige og stabile tilbud til vores elever og borgere, og skabe gode arbejdspladser for vores ansatte. Dette kræver økonomiske midler til investering i bygninger og faciliteter, videreuddannelse af personalet og videreudvikling af tilbuddene m.m.. Derfor er en god og stabil økonomi alt afgørende.