Hvad er Green Care
Hvem er Green Care GroupHvad er Green Care
Green Care er en bred definition for socialpædagogisk og terapeutisk interventioner, der anvender – også i vores behandling – grønne og dyreassisterede metoder og værner om de ressourcer, der er tilgængelige inden for natur, landbrug, skovbrug, gartneri og andre udeerhverv
Forskning viser at omsorg for dyr og planter og ophold i naturen kan skabe velvære, ro og udvikling for mennesker uanset alder eller livssituation.
Målgruppen er fx borgere med psykisk lidelse, bla. angst, depression, indadreagerende adfærd, selvskadende adfærd, ADHD, autisme og indlæringsvanskeligheder.
Definitionen omhandler både læringsperspektivet, det pædagogiske og det mere terapeutiske.
Green Care er sammensat af to elementer:
- Naturens egen effekt: En følelse af forbindelse med naturen og en grundlæggende opfattelse af naturen som fredfyldt og beroligende.
- Psykologiske, sociale og pædagogiske indsatser, som er fælles med indsatser, der ikke nødvendigvis kræver brug af natur.
Green Care byder ind med økonomisk bæredygtige løsninger på en række højaktuelle, politiske dagsordener, bl.a.:
- Forebyggelse og behandling af psykiske lidelser og stress
- Effektive læringsveje for udsatte børn og unge
- Nye job- og beskæftigelsesmuligheder til udsatte borgere.
- Positiv udvikling i landdistrikterne
-flere ordinære jobs og mere liv på landet

Social økonomisk tilgang
Green Care Group har en vision om at kunne sikre alle trin i produktionen af bæredygtige fødevarer med et socialt fokus og en socialt- og cirkulær økonomisk model. Dette skal bl.a. sikres ved at alle enheder i Green Care Group drives som Socialøkonomiske Virksomheder, med socialt udsatte borgere som grundstammen for en bred CSR-profil. Overskuddet fra de socialøkonomiske virksomheder, fx fra Green Care Groups STU geninvesteres i virksomheden, så den cirkulære socialøkonomiske model sikres.
Green Care Group driver altid forretning med 3-dobbelt bundlinje.
Social farming
En Social Farm er et multifunktionelt landbrug, der målrettet har fokus på social, økologisk og økonomisk bærerdygtighed. På disse landbrug, drages der omsorg for det enkelte menneske, natur, dyr og miljø.
En Social Farm – kan både være ment primært som et behandlings- og beskæftigelsestilbud, mens andre tilbud kan have fokus på at lave en egentlig reel produktion af fødevarer eller andre landbrugsprodukter, og hvor den sociale del er en form for bibeskæftigelse.

Europæiske erfaringer med social farming
Green Care, på dansk kaldet den grønne omsorg, er endnu ikke etableret som en samlet indsat på dansk jord, men har for alvor vundet indpas i de andre nordiske lande, samt i en lang række andre europæiske lande.
De forskellige europæiske lande, der nu praktiserer programmer inden for Green Care gør det på forskellige måder. Østrig og Norge har programmer med certificering af landbrug. Lande som England, Finland, Tyskland, Holland, Frankrig og Italien satser mere på forskning og uddannelse. Finland er fx langt fremme i forhold til at etablere uddannelse både for praktikere og planlæggere.
På baggrund af fælles nationale strategier steg antallet af sociale landbrugsprojekter i Holland fra 75 i 1998 til 720 i 2006. I dag er der i Holland over 12.000 borgere fra den tidligere statslige psykiatri, som enten er under behandling eller i beskæftigelse på de privatejede sociale farme.
En national strategi betyder blandet andet, at gårdene kan få tilskud til at tage folk i behandling eller i beskæftigelse, og at de sociale farme og deres medarbejdere er godkendt som et grønt behandlingssted.
Green Care social farming
Green Care Group arbejder med at omsætte erfaringerne med Social Farming til danske forhold, og arbejde med mennesker med særlige behov i sammenspil med en bæredygtig landbrugsudvikling. Green Care Group ønsker at imødekomme den udvikling dansk landbrug og de understøttende erhverv gennemgår i disse år, med fokus på at holde liv i og udvikle landdistrikterne med nye virksomheder og institutioner. En af de største gevinster, er den positive effekt og forskel Social Farming kan have for socialt udsatte. Det er gennem talrige undersøgelser på området, dokumenteret at borgere på kanten af arbejdsmarkedet, gennemgår en stor udvikling ved at komme i arbejde. De får bl.a. en større ansvarsfølelse og noget specifikt at stå op til om morgenen. Green Care Group tilbyder indsatser, hvor fokus rettes på den enkeltes personlige ressourcer, interesser og tilegnelsen af praktiske færdigheder og kompetencer, hvilket er med til at mange får en styrket tro på egne evner og fremtidsmuligheder.
Green Care Group ønsker gennem arbejdet med Social Farming at skabe en kobling mellem udsatte mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og fx arbejdsopgaver i landbruget. Arbejdet med natur, landbrug og dyr kan give en særlig ansvarsfølelse og incitament for socialt udsatte borgere.
Der er mange forskellige arbejdsopgaver i landbruget, men særligt arbejdet med dyr har en stor betydning for målgruppen, da disse aktiviteter opleves som meningsfulde og kan have en terapeutisk virkning for den enkelte . Samtidig vil socialt udsatte borgere få mulighed for at tilegne sig færdigheder og kompetencer, som er nødvendige for at fungere i et arbejdsliv, hvilket kan øge deres fremadrettede muligheder for at komme i beskæftigelse.
Via lokale, regionale og nationale partnerskaber med centrale interessenter på markedet er visionen af Green Care Group kommer til at fungere som en katalysator for udvikling af koncepter indenfor Social Farming.
Green Care Group anvender FNs verdensmål som en rettesnor for arbejdet mod bæredygtig udvikling, for både mennesker og det samfund vi lever i. Verdensmålene udgør i alt 17 konkrete mål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til at hjælpe med at afskaffe sult og fattigdom i verden, at reducere uligheder og sikre god uddannelse og sundhed til alle.
Link: FNs VERDENSMÅL HER
CSR & FNs 17 verdensmål
Vi lader os inspirere af nogle af FNs 17 Verdensmål, når vi udvikler forløb, tilgange, metoder, arbejdsprocesser eller forretningsgange.
